Dwaas eigenlijk, Sjoerd die een stukje schrijft over zichzelf. Maar ach, waarom ook niet.

Ik groeide op in de Sarphatistraat in Amsterdam, vlak bij de Muiderpoort. Toen ik een jaar of veertien was, werd ik lid van de schaakclub VVGA, de Vereniging Voor Gemeente Ambtenaren. Ik tenniste en honkbalde ook al bij die club, op de velden naast het oude Ajax-stadion. Natuurlijk was ik nog geen gemeenteambtenaar, maar mijn vader was dat wel. Ik zat op het Van der Waals Lyceum, vlak naast het Tropeninstituut. Daar leerde ik op donderdagen tussen de middag schaken van Misset, een leraar wiskunde, die ook voorzitter was van de Hoofdstedelijke Schaakbond. Bij de tennisafdeling had men al snel door dat mijn hart toch meer bij het schaken lag. Toen ik eens met tennissen een boekenbon won, zei het bestuurslid die de prijzen uitdeelde, enigszins misprijzend, dat ik daar wel weer een schaakboek voor zou kopen.

VVGA was in die tijd een sterke club. Het eerste team speelde eerste klasse KNSB. Ik ontwikkelde me goed. Ik mocht zelfs wel eens invallen in dat eerste team. Vooral bij uitwedstrijden in Groningen trouwens, want dan waren er wonderlijk genoeg altijd invallers nodig. Ik won daar ook regelmatig, wel aan een laag bord, maar toch. Jaren later werd ik zelfs in één seizoen zowel kampioen bij het snelschaken als gewoon kampioen van de club. Ik weet nog steeds niet of dat de hoofdreden was, maar aan het einde van dat seizoen, zo rond 1980, werd de club opgeheven.

Een sterk jaar bij VAS in de derde klasse KNSB leverde mij een jaar later een mooie ELO-winst op, en mede daardoor bereikte ik zelfs even een rating van net boven de 2000. Voor sommige schakers is dat een meelijwekkende rating, maar voor anderen een onbereikbaar ideaal; alles is nu eenmaal relatief. Maar ik was er in ieder geval heel blij mee; het was mijn hoogtepunt bij het schaken.

2016 10 17 174728Ik speelde vervolgens een jaar of twintig bij Caïssa. In 2000 werd ik lid van Donner. Die club speelde in De Schakel, lekker dichtbij, vijf minuten lopen. Helaas werd ook deze vereniging opgeheven; het is wel gevaarlijk voor schaakclubs als ik er lid van ben. Daarna heb ik wat rondgezworven, bij VAS en weer Caïssa. Tot ik van Bram hoorde dat OostenToren naar Diemen zou komen. Weer lekker dichtbij, weer in de Schakel, dus lid geworden.

Intussen was er wel de klad gekomen in mijn schaakprestaties. Steeds vaker werd er verloren van spelers waar ik jaren eerder van gewonnen zou hebben. Gerard probeerde me steeds op te beuren door te zeggen dat ik toch hele gezonde zetten speelde, maar uit mijn uitslagen bleek dat niet. Met als dieptepunt dit jaar. Ik begon nog goed. Door in de eerste ronde niet mee te doen, kreeg ik één derde van mijn punten, en was ik verlost van de nul. Maar daarna vijf nederlagen op rij. Ik sta nu helemaal onderaan. Ooit goed genoeg om in te vallen in de eerste klasse KNSB, maar nu niet eens meer goed genoeg om mee te mogen doen met het derde team in de derde klasse van de SGA. Daar word ik alleen maar voor uitgenodigd als werkelijk alle andere mogelijkheden zijn uitgeput.

Daar word je wel somber van. Ik zei dan ook tegen Marcel dat mijn contributie gewoon weggegooid geld was. Maar die geweldige Marcel, die heeft me gered. Nee, dat moet je heel anders zien, zei hij. Eigenlijk ben je gewoon de grootste sponsor van de club. Geniaal. Ik zie het al helemaal voor me. Bij de komende externe wedstrijden speelt iedereen in het clubtenue, met op het shirt een plaatje van vossen; laten we daar maar het prachtige schilderij van Franz Marc voor gebruiken. En trots als een pauw paradeer ik tussen ‘mijn’ spelers door. Wat is het heerlijk om lid van OostenToren te zijn.

Reacties  

#4 Peter 20-10-2016 16:16
Heerlijke column Sjoerd! En alleen al daarom ben je altijd welkom in het derde. Trouwens, van mij won je de laatste keer ook al...
#3 HansK 18-10-2016 11:59
Sjoerd: geweldige column!
#2 Arnold Smallegoor 17-10-2016 17:26
Leuk stukje Sjoerd!
#1 Marcel 17-10-2016 16:18
Weldra ben ook ik niet goed genoeg meer om opgesteld te worden in het derde, Sjoerd. (By the way: tot nu toe heb je me altijd verslagen... geen idee hoe anderen dat toch doen. Angstgegner?)

You have no rights to post comments