Oosten-Toren 3 eindigt 2e in seizoen 2021-2022 na gelijkspel tegen TOG 1.

Na het vorige verlies stond vast dat als wij remise zouden spelen wij 2e zouden worden in punten bij de viertallen competitie. Onze teamleider (Bert) was op vakantie dus mochten wij zelf de beslissing nemen bij onze partijen, kampioen konden wij toch niet meer worden.

TOG 1 speelde deze avond op IJburg. Bij binnenkomst werd ons gratis koffie aangeboden, met daarbij koekjes en chocolaatjes. Leuk was het de heer Johannesen weer te zien en te spreken. Het was weer even wennen, want goed articuleren is belangrijk bij het spreken met een dove. In de vorige eeuw speelde ik 2x tegen hem bij het (linkWil Haggenburgtoernooi in Poule D. Mijn tegenstander moest lachen toen ik mijn mobiel op stil zette, doven horen niets 😊. Zelf speelde ik tegen Tom van Veen die pas sinds kort schaakt. Voor een beginnend schaker speelt hij heel aardig. Na de opening zag dat ik zeker niet hoefde te verliezen en besloot ik de stelling open te gooien. Ik keek zelfs of ik mijn dame kon offeren, waar mijn tegenstander niet op in ging, Goed gezien door Tom. In een stelling die voor mij in zekere zin winnend was, bood mijn tegenstander remise aan. Na mijn zet De7 - e4 ging ik akkoord. De stelling geeft meerdere opties, een hersenkraker voor wie hier naar wil kijken.

Tom v Veen Frank na zet 19 zwart

Ik zag dat Marcel en Peter al akkoord gingen met remise, waarop ik ook akkoord ging met remise. Ruben speelde dan ook al remise tegen Hans Johannesen.

4x remise is een mooie en zeker aparte uitslag zo dacht ik, op een relaxte avond waar achteraf veel lol was bij de ‘TOGGERS’ als de tafels op hun goede plaats teruggezet moeten worden en ik op de foto met Tom moet.

TOG 1 Rating Oosten-Toren 3 Rating Uitslag
1 Jan Koningh 1421 Peter van de Merwe 1699 0,5 0,5
2 Mark Schenk 1426 Marcel Duijm 1525 0,5 0,5
3 Hans Johannesen 1264 Ruben Eusman 1377 0,5 0,5
4 Tom van Veen ----- Frank vd Fluit 1470 0,5 0,5
    1370   1518 2 2

Oosten Toren 3 heeft voor de 2e keer dit seizoen verloren.

Marcel was als 1e klaar waardoor Oosten Toren al met 0-1 achter stond.

Peter was de volgende die klaar was en hierdoor stond het al 0-2 achter.

Ondergetekende kwam in de opening al in de problemen, ik had 1 zet onderschat en een tussenzet moeten doen waardoor ik een loper tegen 1 pion moest geven. Tot ik later ook nog een toren voor een paard moest geven was het eigenlijk al klaar. Ik had nog wel wat dreigingen en het koste mijn tegenstander heel veel tijd (een kwartier had hij nog op de klok toen ik opgaf). Ik was wel verbaasd dat ik het zo lang uithield. 
Tussenstand 0-3

Is het dan alleen kommer en kwel? Nee onze teamleider wist te winnen van zijn tegenstander op bord 2 na een zinderende finale met allerbij een toren en een pion die op weg was naar promotie.

Oosten-Toren 3 Rating De Wachter 2 Rating Uitslag
1 Peter van de Merwe 1699 Jaap Bikker 1636 0 1
2 Bert Kaizer 1708 Jaap Rotte 1555 1 0
3 Marcel Duijm 1525 David Keijzer 1566 0 1
4 Ruben Eusman 1377 Koen Smetsers 0 0 1
    1577   1586 1 3

Wederom een regenachtige donderdagavond, maar wat was het een oergezellige avond in het hartje van de Amsterdamse Jordaan. Hoe leuk is dat? Na al die coronaperikelen kijk je weer met  grote ogen naar al het moois wat onze stad toch eigenlijk te bieden heeft.

We gingen van tevoren eten bij de Italiaan in de Hazenstraat. Nadat we ons buikje hadden rond gegeten wandelden we richting Laurierstraat, waar een woning/kantoor was omgebouwd tot schaaklocatie. Hier was een huiselijke sfeer met minder lawaai dan dat we gewend waren, je kon af en toe nog eens op een bank neerploffen. (voorheen hield Laurierboom-Gambiet zijn thuiswedstrijden in het nabijgelegen café). 

De sfeer was van “ouwe-jongens-krentenbrood”, al vond wedstrijdleider Theo Weijers wel dat er af en toe teveel door de Oosten-Toren spelers werd gepraat en werden we vermanend toegesproken.