SGA 3A-2019_20: ENPS 5 - OT 3 : 4 - 4

De klokken van ENPS

ENPS zit alweer een paar jaar in de pastorie van de Vredeskerk - O.L. Vrouw Koningin van de Vrede. Er hangt een gemoedelijke sfeer als wij binnenkomen. Iedereen is op tijd. Wij zijn maar met 6, want Paul en Bert hebben vooruit gespeeld. Wij staan al voor met 0,5 – 1,5.

Alsof OT3 niet anders gewend is, we speelden weer een finale in de 3eklasse.

VAS had de voorlaatste wedstrijd verloren, dus dat betekende dat een overwinning van onze zijde voor een kampioenschap zou zorgdragen. Hetzelfde gold voor VAS, bij een overwinning zou VAS kampioen zijn omdat wij met nog 1 wedstrijd te gaan niet meer boven VAS kunnen komen omdat zij veel meer bordpunten hebben.

 

Een gelijkspel zou mooi zijn omdat we dan in de allerlaatste ronde tegen het laag geklasseerde EsPion aan 1 punt genoeg zouden hebben. Ik gokte op 4-4.

In poule 3A van de 3e klasse SGA lijkt de strijd beslist, weliswaar hebben we nog een kleine kans op het kampioenschap maar we zijn afhankelijk.

Amsterdam West won in de voorgaande wedstrijd met veel geluk van ES’Pion. Ze hoeven nog maar 1 wedstrijd te winnen en dat is tegen De Amstel, een middenmotor waar wij juist zo onnodig van verloren..

Wij moesten in ieder geval in de voorlaatste wedstrijd tegen Chaturanga schaken, voor ons een onbekende ploeg.

Bord 5 en bord 6 werden vlak na elkaar beslist,

Frank wist geen juiste voorzetting te vinden en verloor.

Marcel speelde als een prins, waardoor komt het toch dat hij extern altijd maar weer op het juiste moment in vorm is?

Mike, hoopte in een Benoni opening of iets wat er op leek met zwart voordeel te behalen, helaas kwam zijn tegenstander een pion voor en wist deze te behouden. In deze situatie mocht Mike wel remise aannemen, hij stond ver in tijd achter en zag niet in hoe hij dit kon winnen. We stonden voor en dan is elk puntje welkom.

Ikzelf had een leuke partij, al had ik wat te weinig geduld om goed door te rekenen. Met een leuk paardoffer zag mijn tegenstander het niet meer zitten en gaf op. Stand 2,5-1,5.

Hans Koonings, zie eigen verslag (de moeite waard om na te spelen) had een zware partij, tegen een ietwat oudere gerenommeerde schaker werd het remise. De oudere man, in de 90, had vrij gemakkelijk een overwinning kunnen behalen, ware het niet dat hij bang was een stuk te verliezen en door middel van zetherhaling werd het remise. 3-2.

En dan Ruben, die speelde een heerlijke wedstrijd, zag op het juiste moment de goede zetten! Een paardvork, een penning, een Koningsaanval, noem maar op, heerlijk om naar te kijken en hij speelde het goed uit. Zo trots als een pauw mocht Ruben de hand van zijn tegenstander incasseren. 4-2.

Nog twee partijen.

Peter had niet zijn dag en moest opgeven. 4-3.

Jacques stond een stuk voor, in tijd achter maar o zo spannend. Jacques had genoeg aan remise en bood het ook aan. Zijn tegenstander moest gewoon doorgaan, hij was echter al zo blij met remise omdat hij een stuk achter had gestaan, zag geen voortzetting en besloot het aanbod aan te nemen.

Dus een 4,5-3,5 overwinning. En nu maar hopen op De Amstel….