Alsof OT3 niet anders gewend is, we speelden weer een finale in de 3eklasse.

VAS had de voorlaatste wedstrijd verloren, dus dat betekende dat een overwinning van onze zijde voor een kampioenschap zou zorgdragen. Hetzelfde gold voor VAS, bij een overwinning zou VAS kampioen zijn omdat wij met nog 1 wedstrijd te gaan niet meer boven VAS kunnen komen omdat zij veel meer bordpunten hebben.

 

Een gelijkspel zou mooi zijn omdat we dan in de allerlaatste ronde tegen het laag geklasseerde EsPion aan 1 punt genoeg zouden hebben. Ik gokte op 4-4.

 

VAS staat bekend als een jeugdteam met ambitieuze spelers.

OT3 zat al braaf kant en klaar achter de borden, maar er was nog steeds geen tegenstander, vreemd. We moesten toch thuis spelen..  Om tien voor half negen kwamen de eerste drie spelers van VAS aanzetten, hun teamleider dacht dat ze thuis moesten spelen, zij zaten daar ook al braaf kant en klaar en begrepen niet waarom wij er niet waren.

Om half negen was iedereen binnen en konden we beginnen.

 

Mijn tegenstander had al 3,5 uit 4 wedstrijden, niet slecht. Tegen mij kwam hij slecht uit de opening en na 8 zetten won ik zijn Dame en hij gaf meteen op. Dat is snel. Zo makkelijk had ik zelden gewonnen. 1-0 was een mooie opsteker.

 

Frank, helaas dit seizoen niet echt in vorm, verloor ook al snel, de ene na de andere goede zet van zijn tegenstander kwam uit de hoed getoverd en Frank moest opgeven. 1-1.

 

Peter had een op het oog een vrij moeilijke tegenstander, Op bord 3 met zwart, Zijn tegenstander was 1 van de 3 jongeren die in het team van VAS meedeed. Ik schat een jaar of 13,14. Naarmate de tijd verstreek begonnen ze dan ook al flink te gapen.

Peter stond heel lang gelijk, had volgens mij af en toe wat betere voortzettingen maar wist toch een vrijpion te creëren. Blijkbaar wat onderschatting van zijn tegenstander, dacht dat het niet zo’n vaart zou lopen, maar door een prachtige zet wist Peter met zijn vrijpion een Dame te halen. Tegenstander probeerde nog wat maar kwam al snel tot de conclusie dat er met Peter niet te spotten viel. 4 punten uit 4 wedstrijden, een mooi seizoen.  2-1.

 

Ruben, die dit jaar enorme goede resultaten behaald, kwam in het middenspel een kwaliteit voor. Even leek zijn mooie batterij (2 torens en Dame op 1 lijn), op de Koningsvleugel van de tegenstander niet door te zetten, maar na een juiste afruil en wat krachtzetten wist hij zijn tegenstander mat te zetten. 3-1.  Ruben maakt een uitstekend seizoen door. Ook 4 punten uit 4 wedstrijden.

 

Hans, op bord 2 met wit, stond heel lang aanvallend en met een gezonde pion voor.

Ik verwachtte en hoopte hier op een overwinning, ook tegen een jonge jongen die al steeds meer begon te gapen, helaas, alles werd afgeruild, Hans raakte zijn pion voorsprong kwijt en bood remise aan. De jonge gast moest gezien de achterstand nog even door gaan, maar moest toch in remise berusten. 3,5-1,5 voor OT3. Met nog 3 borden te gaan. 

 

Bram, als invaller, hartelijk dank hiervoor, stond gedurende de hele partij gedrongen, maar wist toch goed stand te houden en prima te verdedigen, er leek niets aan de hand, maar de doortastendheid van zijn tegenstander werd beloond, Bram verloor na een torenruil een belangrijke pion en dat gaf de doorslag, het was geen houden meer aan en Bram moest zijn tegenstander de hand schudden. 3,5-2,5. Toch een mooie partij gespeeld.

 

Jacques en Marcel stonden op het oog remise, zou het dan eindelijk lukken?

 

Jacques verspeelde wel heel veel tijd, ik vertelde hem dat remise genoeg was, Jacques was op en en top geconcentreerd op zijn stelling. Zijn klok zag hij niet meer en vergat helemaal de tijd, als medespeler heb je de neiging toe te schreeuwen dat er gezet moet gaan worden. Maar dat mag niet. Jacques speelde erg goed, kwam zelfs voor, maar helaas, de tijd speelt ook mee. Jacques ging zonder dat hij en zijn tegenstander het in de gaten hadden door zijn tijd heen. Ze gingen nog een paar zetten door, De wedstrijdleider zag het en maakte er een einde aan en dat betekende 3,5-3,5. De hoop was toch wel op Jacques gevestigd omdat hij helemaal niet verloren stond maar ja..

 

Alle hoop was nu op Marcel gevestigd, hij had het kunstje in het verleden vaker geflikt, op bord 1 had hij het zwaar maar wist prima partij te geven. Stond een pion achter en had veel minder bedenktijd.

In het latere middenspel ging het mis, binnen 2 zetten kon zijn tegenstander ondekbaar mat geven. Hij zag het niet, zijn tegenstander miste veel mooie zetten en liet Marcel terugkomen. Een partij met hoop en vrees. Het leek er nog op dat Marcel, nu met 2 pionnen minder, kans had op remise. Helaas, zijn tegenstander ging een Dame halen. Marcel had  het nog kunnen proberen omdat winnen met Koning/Dame tegen Koning/Toren een heel moeilijke opgave is, zeker met weinig tijd op de klok. Marcel, zag het niet meer zitten en gaf op, zijn Koning was dan ook al op de zijlijn gedreven, wat weer gemakkelijker is voor een tegenstander.  

 

Eindstand 3,5-4,5.  De bloemen die het OT bestuur voor de zekerheid had gehaald, waren voor VAS, er waren er echter nog maar 3 aanwezig van VAS, de kampioenen lagen al in bed. 

 

Al met al toch een domper, vooral als je met nog 3 borden te gaan aan een half punt genoeg hebt. Het leek op het déjà vu van 2 jaar geleden, toen we ook met nog 3 borden te gaan, alle drie verloren.

 

Het was toch een mooi seizoen geweest, met nog 1 wedstrijd te gaan. Het is toch leuk om in de 3eklasse bovenin mee te draaien dan om degradatie te moeten vechten.

 

Bert Kaizer

You have no rights to post comments