Koningsdag 2022

Bredewegfestival Amsterdam

Op 27 april a.s. staat de schaakclub Oosten-Toren weer als vanouds met een grote marktkraam op dit mooiste Koningsdag terrein van Amsterdam en omstreken.

Uw bent van harte welkom om een potje te (simultaan-)schaken, een handje te helpen, een drankje te nuttigen of een gezellig praatje te houden. Wij hopen u graag te zien!!! Het mag weer!!!

Op 7 maart jl. speelde ons tweede pas zijn eerste SGA-competitiewedstrijd. Dat kwam vooral door de lockdowns natuurlijk maar ook omdat wij in de 1e ronde vrij waren (wij zijn ingedeeld in een poule van 7 teams).

Het is opmerkelijk dat het 1e team van Almere in de 2e klasse speelt maar dat komt omdat er bij hen weinig spelers zijn die nog in de SGA-competitie willen uitkomen. Zij geven de voorkeur aan het spelen op zaterdagmiddag in de KNSB-competitie.

Govert de With haalde het 1e halve punt binnen; hij was vorige week ingevallen in ons 1e en was dus al een beetje warm gedraaid. Daarna lieten de punten even op zich wachten. Mijn tegenstander had hij mij al snel (ongewenst) een pion cadeau gedaan maar kreeg er veel activiteit voor terug. Op een gegeven moment moest ik een loper voor 2 pionnen geven maar daardoor was zijn koningsstelling aan gort. Toen hij kort daarna een paard kwijt raakte gaf hij gedesillusioneerd op. Pas toen kreeg ik tijd om bij de andere borden te kijken. Wim Moene had al gewonnen. Hans Koonings op één had de zwaarste tegenstander van Almere. Ik zag een gesloten pionnenstelling met een half open lijn voor Kees Vlak, de tegenstander van Hans. Kees posteerde daar een batterij van zijn torens en dame. Uiteindelijk werd het tijdgebrek (minder dan een minuut) van Hans hem fataal.

Inmiddels had Paul van Sonderen overtuigend gewonnen, Zijn opponent doggerder door met zijn koning tegen dame en toren. Paul liep niet in de patval.

Bij Hans van Doggenaar was het weer vuurwerk. Zijn koning hield open huis maar daardoor had hij wel een pion op g6. Een directe matdreiging kon zijn tegenstander nog pareren maar toen Hans sloeg op f7 met schaak was het een gelopen koers.

Gerard Driessen met wit had te maken met een stevige aanval op zijn koning. Deze moest vluchten naar het midden van het bord. Daar leek hij een speelbal te worden van de zwarte dame maar ten koste van een paar pionnen hield Gerard stand; 1-0.

Joris de Groot was verhinderd maar Ruben Eusman was zo aardig om in te vallen. Met zwart deed hij dat met verve. In het pionneneindspel had Ruben nog een paard tegen loper. Het lukte Ruben op een gegeven moment zijn paard zo te posteren dat de loper geen veilig veld meer had. Bovendien stond de loper voor een eigen vrijpion. Zijn enige ontsnapping was een gedekte pion van Ruben slaan. Dat deed hij en toen Ruben met een pion terugsloeg gaf de beste man op! Volgens mij kon hij winnen! Hij had twee vrije randpionnen en na het slaan ook een in het midden en dat zou voor Ruben onmogelijk zijn om deze met zijn koning en paard tegen te houden.

Winnen van de koploper met 6,5 – 1,5 is een goed begin. Maar er zijn voor het kampioenschap meer kapers op de kust. Ik denk dat met name onze volgende tegenstander Pegasus een kanshebber is. Op 14 april a.s. gaan wij dat zien.

Fred