Het begon allemaal met een WhatsApp berichtje van Fred: "Ik wijs jullie ook naar de gratis app 'Chess.Com'...". En het monde uit in het allereerste online-schaaktoernooi van de virtuele schaakvereniging 'Oosten-Toren'. 

Nu het clublokaal gesloten is door alle corona-perikelen zochten clubleden naar een alternatieve manier om aan hun schaakgenot te komen. Hans opperde al om via de WhatsApp te gaan spelen, Bert opende meteen met e2-e4. Dat ging dus niet werken. Als alternatief ging ik dus eens kijken wat 'Chess.Com' te bieden had. En ja hoor! Je kan je daar aanmelden, een virtuele club oprichten en gesloten toernooien (alleen leden van de virtuele club Oosten-Toren) organiseren. 

Dus ik meteen aan iedereen laten weten (per email): meld je aan, kom d'r bij en we gaan beginnen (het was al donderdagmiddag 5 uur, dus nog 3 uur voordat onze clubavond zou beginnen). Maar toen begonnen de problemen...

Het aanmelden ('Sign Up') bij 'Chess.Com' was geen probleem... vanaf dat moment ging ik als 'OostenTorenMD' door het virtuele leven. Maar toen ik de virtule club wou aanmaken, kreeg ik de melding dat ik eerst drie gewonnen partijen gespeeld moest hebben. Eerder kon je geen club aanmaken. Een ieder begrijpt, met mijn schaakkwaliteiten is dat niet 1,2,3 gedaan. Waar vind ik 3 stumperds die ik in korte tijd over de knie kan leggen (in kort tijdsbestek... de clubavond naderde...)? Maar ziet, 20 minuten later had ik een Oezbeek, een Duitser en een Rus 'tot op het bord' vernederd en zag de virtuele schaakclub 'Oosten-Toren' het levenslicht. Hiep, hiep, HOERA!

Nu nog even een toernooi aanmelden. Maar ook dat ging niet zonder horten en stoten. Iedereen kan zich gratis aanmelden, maar wil je een (club)toernooi organiseren, dan moet je een 'betalend lid' zijn van 'Chess.Com'. Allez... dan maar even de beurs trekken. En na de benodigde penningen overgemaakt te hebben kon ik aan de slag. Maar wat voor toernooi? 'Zwitsers' of 'Arena'? En wat betekent 'Arena' eigenlijk... Nou, 'Arena' betekent: je word ingedeeld en zo gauw je partij is afgelopen word je opnieuw ingedeeld tegen iemand uit een andere partij die is afgelopen. Okay... dat leek me wel wat: ik besloot voor de rapid-variant te gaan: 15 min.p.p.p.p + 10 sec. per zet. Het toernooi zou twee uur duren en om 20:30 beginnen (want dat zijn we zo gewend bij Oosten-Toren). Klaar! Kom maar op mensen! Een account aanmaken, registreren bij de club en aanmelden bij het toernooi 'OT-19mrt2020'.

En toen kon (bijna) niemand vinden hoe je je kon registreren bij de club... en hoe aan te melden voor het toernooi. WhatsApp sessies, 1-op-1 chat's en emails over en weer. De tijd begon te dringen. Langzaam druppelde de één na ander binnen en bevestigden digitaal hun deelname aan het toernooi. Zo melde Hans zich aan onder de naam 'OostenTorenHvD21'. Ik verdenk 'm ervan  begonnen te zijn bij 1 en het pas bij de 21ste poging lukte (grapje, hoor!) Hilarisch was dat Ruben (OostenTorenRE) zich had aangemeld bij de club 'SV OostenToren' (i.p.v. 'Oosten-Toren'). Dit was een al 10 jaar bestaande club, ooit opgericht door Ton Reijntjes. Maar ook dat is tenslotte goed gekomen en om 20:30 ging het toernooi van start.

Iedereen speelde onder zijn eigen, bij aanmelden, verzonnen naam. En dat sommigen (ja, ik bedoel jou, Xander) onder ons een rijke fantasie hebben, maakte dat ik in eerste instantie geen idee had wie d'r tegenover me zat (voor zover dat kan op een computerscherm...). Uiteraard moest ik mijn meerdere erkennen in zowat iedereen (waar is die Oezbeek gebleven als je 'm nodig hebt), maar dat deerde mij niet. Verliezen van Botvinnik is tenslotte geen schande.

Tot slot. Het resultaat van het allereerste Oosten-Toren online-schaaktoernooi.

  Alias Naam Punten
1 kaalbaard Xander 9
2 OostenTorenHvD21 HansD 8
3 Bertk1 Bert 8
4 botvinnikforever Redmar 6
5 marcel65 MarcelO 5
6 OostenTorenMD MarcelD 3
7 FredBergen Fred 2
8 Ot-hank Hank 2
9 gerardb56 GerardB 2
10 OostenTorenRE Ruben 0

Ijs en weder dienende zal aankomende donderdag het volgende club-toernooi gehouden worden. De naam zal niet verrassend zijn: 'OT-26mrt2020'. Wat dachten jullie van 5 min.p.p.p.p + 5 sec. per zet?

Hoop op nog meer aanmelding bij de virtuele club Oosten-Toren (<-- KLIK HIER OM JE AAN TE MELDEN!!!)

Reacties  

#1 Frank 21-03-2020 09:19
Mooi verhaal Marcel, groet Kramnikboy

You have no rights to post comments